Големи задръствания се очакват по пътя между Перник и София. Причината - започва укрепване на свлачището при Владая.

Дейностите ще се финансират по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., както и от националния бюджет, съобщиха от АПИ.

Свлачище затруднява движението по пътя София-Перник при Владая

При извършването на ремонта ще бъде въведена временна организация за безопасност на движение на автомобилите. Предвижда се това да стане след 9 май и след поредицата от почивни дни около 1 май и Гергьовден, за да не се затруднява пътуването на шофьорите.

За изпълнение на строителните работи в участъка се налага да бъде ограничено преминаването в лентата в посока София и трафикът ще се осъществява двупосочно в лентата за Перник.

Максималната скорост на движение в района на Владая ще е до 50 км/ч. 

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите за причиненото неудобство, но ремонтно-възстановителните работи са наложителни, за да се осигури безопасното пътуване. С изпълнението на укрепителните дейности ще се спре свлачищният процес, възникнал от интензивните валежи през 2015 г.

АПИ: Служители на Областните пътни управления ще обхождат трасетата с опасност от свличане на камъни


За целта ще бъде изградена пилотна конструкция от стоманобетонова опорна стена, габионна конструкция, високоякостна укрепителна система за стабилизиране на откоса. Ще се постави и високоякостна укрепителна мрежа. Предвидено е възстановяване на пътната настилка, почистване на съществуващите отводнителни съоръжения и изграждане на дренаж.