В петък температурите ще стигнат до 38 градуса

За много висок екстремалнен индекс на пожароопасност за голяма част от Дунавската равнина и Горнотракийската низина за понеделник и вторник, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Какво време ни очаква на старта на новата седмица

До края на седмицата времето ни е подготвило още предизвикателства - през следващите дни не се очакват валежи, а температурите ще се повишават.

карта
НИМХ

За летните месеци е в сила забрана за палене на открит огън в горски и земеделски райони, за тютюнопушене и паркиране на моторни превозни средства в площи с посеви със зърнено-житни култури през периода от настъпване на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораването на стърнищата.
 

карта
НИМХ

През следващите дни времето ще бъде предимно слънчево и температурите ще се повишават, към петък максималните ще са между 33 и 38 градуса. Във вторник и сряда ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. В четвъртък вятърът ще се ориентира от северозапад, а в петък в Дунавската равнина и Горнотракийската низина временно ще се усили. В петък ще има и по-значителни временни увеличения на облачността, а на отделни места в Северна България е възможно да превали краткотраен дъжд.

Гореща вълна в Западна Европа

През почивните дни северозападният вятър ще отслабне, в източната половина от страната отново ще се смени с изток-североизточен, дневните температури слабо ще се понижат, съобщават метеоролозите от НИМХ.

НИМХ