зеленчуци
зеленчуци / ThinkStock/Getty Images
Цените на основните плодове и зеленчуци, които българинът консумира, се запазват сравнително устойчиви през последните няколко години. Спрямо 2016 г. обаче тази пролет ядем малко по-скъп зарзават, съобщи БНТ. "Едни 15 продукта, основни за сезона, ако сега си ги закупим всички по единици, ще платим 23 лева, а миналата година 21 лева", обясни Божидар Иванов – председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържища. Влияние върху цените оказва и променливото време.

По-малко български плодове и зеленчуци на сергиите тази пролет
 
"Промените в климатичните условия се изразяват в тяхната стихийност, която ги прави неконтролируеми – имам предвид рязко застудяване, валежи, които граничат с поройни валежи - това унищожава посевите. Когато голяма част от реколтата е унищожена, цените стават високи", коментира доц. д-р Станислав Стаматов от Института по генетични ресурси - Садово.

Студеният април удря и реколтата от праскови

На борсата в село Първенец съотношението на вносни плодове и зеленчуци към родно производство е 80 към 20. "Българската стока все още не е конкурентоспособна. Това се дължи най-вече на това, че там има повече субсидиране - основно говорим за Турция и Гърция", каза Илия Гатев, директор на борсата в Първенец. Според анализаторите, на пазара цени от 50 лв. за килограм череши не са аномалия, стига да има кой да ги купува. Статистиката обаче сочи, че под един процент от потребителите биха платили тази цена. На борсата в Първенец днес се търгуваха български череши на 6 лв. и гръцки на 15.

Студът ще засегне реколтата от ябълки и череши

"Най-евтините плодове и зеленчуци ще ядем в периода юли - септември. Тогава е сезонът, тогава имаме по-масово предлагане и съответно пада цената", посочи Божидар Иванов. В момента старият чесън държи рекорд за последните 6 години. Средната му цена е 5.15 лв. за килограм на едро.