праскови
праскови / ThinkStock/Getty Images
От 50 до 70% по-ниски добиви на праскови се очакват в Сливенско в сравнение с предходната година, каза председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров, цитиран от БТА. Причина за това са падналите слани и студеното време. В региона се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Според агростатистиката прасковите са около 16 000 декара, около 3000 декара са насаждения със сливи и джанки, черешите са около 8000 декара.

Студът ще засегне реколтата от ябълки и череши

Стопаните очакват при черешите и сливите добивите да паднат с не по-малко от 30 на сто. При прасковените насаждения най-много са пострадали площите по поречието на река Тунджа, където в събота е паднала слана, а температурите са стигнали до минус 3 градуса. Пострадали са също и ранните картофи. Продължителната студена зима излъга производителите, които очакваха овошките да цъфнат по-късно, каза Петров. Той коментира, че рядко се случва април да бъде толкова студен.

праскови
ThinkStock/Getty Images

Според него производителите не трябва да разчитат на застрахователите, нито на държавата за компенсации за пропадналите площи. Никога не сме били сектор с привилегия и на нас не се обръща внимание, коментира Петров.