И в Бургас забраниха бурките
И в Бургас забраниха бурките / Thinkstock/Getty Images

В Бургас забраната за носене на бурки вече е факт. Това реши днес на свое заседание Общинският съвет в града.

34 от съветниците гласуваха "за" това предложение. Седмина се въздържаха, а един гласува "против".

Пловдив не прие забраната за бурки

В Общинския съвет в Бургас има двама съветници на ДПС. Единият от тях - Шерафет Мехмед по време на обсъждането заяви, че е против забраната. Съветничката добави, че в общината се изповядва традиционен ислям и никога не е виждала бурки.

"Общината доказа, че изповядва традиционния ислям. Тук никога не е имало и няма да има бурки. Аз като мюсюлманин не мога да тръгна срещу вярата. Бурката е част от религията. Можем ли да тръгнем срещу вярата си? Ами ние след два месеца можем да сме и против забрадките", заяви Мехмед.

„Ние говорим за бурки - вие говорите за религия. Кой е казал, че ние сме срещу вашата религия? Запознайте се с наши колеги, които ще ви обяснят какви рестрикции има по света. Много са държавите, в които ще ви арестуват за неудачно облекло", заяви от своя страна Ангел Божидаров от Националния фронт за спасение на България.

Красимира Маркович от ГЕРБ пък съзря пропуски в докладната за забрана на бурките. „Всички тук споменават думата бурка. Никъде в докладната тази дума не съществува", категорична беше тя.

От БСП пък предложиха разискванията да бъдат прекратени. Оттам са на мнение, че въпросът трябва да бъде решен на национално ниво.

„Започваме да излизаме от добрия тон. Лесно е да се натисне копчето „ЗА", по-трудно е да имаш собствено мнение и да го кажеш. Ние казахме своето мнение - аз не искам да живея в град със забрани. Това трябва да е национална политика. Аман от комплексарщина", разгневи се общинския съветник от БСП, Евгений Мосинов.

„Мотивите за внасянето на тази докладна са чисто превантивни. Не бива да се превръщаме във втория Пазарджик. Аз спазвам правилата в много мюсюлмански държави, в които съм бил. Има проектнозакон, но никой не знае дали този закон ще бъде приет. Тази докладна отлежава един месец по комисиите. Ако някой е имал възражения по нея е можел да го направи. Тази докладна е съобразена с предложението на проектозакона. Тя е против носенето на бурки, а не срещу ушанки и скиорски шапки", каза от своя страна вносителят на докладната Георги Дракалиев от групата на ГЕРБ.

Наложиха първия акт за бурка в Пазарджик

Предвидените за обсъждане точки в дневния ред са общо 29. Сред тях е и изборът на обществен посредник, по който също се очакват дълги дебати.