Пловдив не прие забраната за бурки
Пловдив не прие забраната за бурки / ThinkStock/Getty Images

Общинският съвет на Пловдив не прие измененията в наредбата за обществения ред, касаещи носенето на бурки на обществени места в града. Предложението на съветника Александър Сиди от ВМРО беше отхвърлено с 15 гласа „за", 12 „против" и 21" въздържал се".

Законът срещу бурките няма да засегне Мики Маус, увери Славчо Атанасов

По време на дебатите общинският съветник от Реформаторския блок Пепа Деведжиева обяви, че няма да подкрепи предложението. Според нея, неуместно е всеки местен парламент да взима решение за подобни ограничения, щом в Народното събрание е внесен такъв законопроект.

Наложиха първия акт за бурка в Пазарджик

„Абсурдно е да приемем наредба за забрана на бурки на местно ниво, без да имаме закон", коментира и Дани Каназирева от Съюз за Пловдив.

Съветникът от Земеделския съюз адвокат Александър Колев призова ОбС да приеме точката.

„Да вземем за пример практиката на Европейския съд и на Франция - държава еталон за етническа интеграция, която със закон забрани носенето на бурки", каза той.

Пазарджик забрани бурките на обществени места

Отношение по казуса взе и Айри Мурад от коалиция „Здравко Димитров - Да решаваме заедно", който заяви от трибуната на местния парламент, че „в махалите на Пловдив бурки няма, но и дори да има - това не е проблем".

След като т.н. забрана за бурките не беше приета, вносителят Александър Сиди заяви, че ще след коригиране на текстовете в предложението, то отново ще бъде вкарано за гласуване в Общинския съвет.

Други новини от Плевдив