Пазарджик забрани бурките на обществени места
Пазарджик забрани бурките на обществени места / ThinkStock/Getty Images

Пазарджик стана първият град у нас, забранил носенето на бурки на обществени места.

Общинските съветници в Пазарджик с почти пълно единодушие одобриха тоталната забрана за облекла и аксесоари, прикриващи лицето. На сесията днес „За" предложените промени в Наредбата за обществения ред гласуваха 39 съветници. Против бяха двама.

Забраняват бурките и в Пловдив?

Райко Живков от „Евророма" заяви пред колегите си, че по принцип не се противопоставя на ограниченията, особено ако те пречат за идентификацията на човека. Но според него темата е преекспонирана в Пазарджик и поражда ненужна междуетническа омраза. Срещу промените в наредбата гласува и Искро Бейков от партия „Солидарност", който обаче не пожела да аргументира избора си.

Така Пазарджик стана първият град в страната, регламентирал подобна забрана, изпреварвайки дори парламента, където предстои да бъде обсъждан и гласуван подобен закон.

16-годишна съди училище за забрана да носи забрадка

Измененията бяха гласувани след внасяне на общ проект, обединил първоначално предложените два различни - от групата на кмета Тодор Попов и от съветниците на НФСБ. Така бе въведена забраната за „носенето на публични места на облекло или части от облекло и/или аксесоари, което прикриват изцяло или отчасти лицето и/или пречат за идентификация или разпознаване на лицата от граждани, органи на реда или технически средства".

Ограничението важи за всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързана с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации или общодостъпни места. Както и в случай на придвижване, превоз и престой в пътни превозни средства.

Изключения са допустими, ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, или ако е с временен характер за спортни, културни или други подобни прояви, както и за домовете на гражданите или в официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

За първо нарушение глобата е 300 лева, за всяко следващо - по 1000 лева.

Новата наредба ще влезе в сила 7 дни, след като бъде публикувана на сайта на Общинския съвет и в местната преса.