16-годишна съди училището си, защото иска да посещава часовете забулена. Емине Шаматарева от сатовчанското село Вълкосел влезе в конфликт с училищното ръководство, след като категорично е отказала да сваля забрадката си през учебно време. Днес в Административния съд в Благоевград започва делото, което деветокласничката заведе срещу опита да бъде преместена в друго училище, допълва Нова телевизия.

16-годишната Емине посяга към забрадката миналата година, когато изкарва курс по Коран. В профила й във Facebook има послания като това: „О, Аллах, ако ти не се сетиш за мен, няма кой друг да го направи".

Общинският съвет в Пазарджик гласува забрана на дрехи, покриващи лицето

От началото на учебната година Емине започва да ходи със забрадка. Поведение, което противоречи на правилника на училището.

„Носенето на забрадка в училище поставя ученичката в привилегировано положение. Нарушава принципа за равно третиране на учениците в училище, като в същото време обезсмисля вътрешните приети правила. Поставя съучениците си със същото вероизповедание в неравностойно положение", обяснява Митко Джуков, директор на СОУ „Христо Ботев".

Опитът на училищното ръководство да накара Емине да сваля забрадката в училище среща сериозен отпор. За нея се застъпва и баща ѝ.

Как могат да се премахнат бурките според арабист

„Многократно са провеждани разговори с Емине в присъствието на родител. Разяснен е правилникът и Законът за народната просвета, обаче нито родителят, нито момичето приеха компромисен вариант, при който да се спазват законите", обяснява педагогическият съветник Афродита Дерменджиева.

От училището предлагат на деветокласничката да се премести в духовното училище в Момчилград, където бурките са позволени.

„За което бяхме получили отговор от директора на училището, че имат свободни места в 9 клас и също предоставят безплатен пансион, безплатна храна и удовлетворяват нейните желания да посещава учебно занятие с боне и забрадка. Тя категорично отказа. В същото време сега в момента тя е в училището", допълни Митко Джуков.

Училището не е място за религиозни манифестации, смята Кунева

В училището на Емине учат още 387 деца. Всичките изповядващи ислям, но и спазващи правилата за светско облекло в училище.

И докато педагогическият съвет се притеснява от конфликт между самите ученици, то класният ръководител на Емине е категорична, че няма опасност от такъв.

„Няма никакви проблеми. Напълно нормално се държи момичето, влиза си в часовете, излиза, всичко си минава. Комуникативна е", твърди класният ръководител на Емине.

Родители на останалите ученици не подкрепят поведението на деветокласничката.

Източник: Novanews.bg