И тази седмица НС не попълва квотата си в КС?
И тази седмица НС не попълва квотата си в КС? / netinfo

Продължават разговорите за това кой ще бъде кандидатът за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Това съобщи председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

Вероятно и тази седмица депутатите няма да изберат конституционен съдия от квотата на парламента, въпреки че изборът присъства отново като последна точка в програмата.

„Срокът ни е 3 ноември - търсим решение, което да укрепва ролята на Конституционния съд като защитник на основния закон, а не на една или друга група или интереси”, каза Михаил Миков.

На заседание на групата министърът на финансите Пламен Орешарски запозна депутатите с основните параметри на проектобюджета за следващата година. Министър Орешарски не коментира какви са били поставените от левицата въпроси за бюджет 2007, но посочи че проектобюджетът ще бъде внесен в законовия срок, който изтича в края на октомври.

Михаил Миков каза, че в проектобюджета за догодина се залага увеличение в абсолютни цифри и проценти в редица сфери, сред които образованието.

Миков коментира, че винаги има сфери, които се нуждаят от повече средства, но рационалното харчене на бюджета е свързано с възможностите. „Финансовото министерство спазва принципа „пари срещу реформи” - рамката е на база 6-процентния ръст в икономиката”, каза Миков. Той допълни, че до последния момент се търсят резерви и преструктуриране в бюджета за реализация на политики. На този етап бюджетът изразявал политиката, която залагало правителството.