Художникът Греди Асса бил агент Спасов
Художникът Греди Асса бил агент Спасов / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Комисията по досиета оповести имената на сътрудници към структури на бившата Държавна сигурност от Висшата атестационна комисия (ВАК). Комисията излезе с решение, с което установява и обявява принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА.

Проверени са 1242 лица. За 128 лица Министерски съвет и ВАК не са предоставили всички необходими данни и за тях проверката продължава. Комисията е установила принадлежност и на 48 лица, данните за които не подлежат на публикуване.

Председателят на президиума на ВАК от 2003 г. Петър Кендеров е носил агентурните имена Симеон и Кадмий. Комисията разполага със собственоръчни написани от него агентурни сведения, разходни документи, дневници, картони и дори предложение за унищожаване на делото от 1990 г..

Валери Стефанов, който беше член на научна комисия по филология от 2000 г. до 2003 г. и от 2006 г. до 2009 г, е бил агент Андрей Николов. Личното му работно дело е унищожено през 1990 г.

Витан Стефанов Митев, член на научната комисия по обществени науки от 2003 до 2006 г. и от 2010 г., е бил агент Руси. Материалите по неговото дело също са унищожени през 1990 г. Георги Костов Георгиев, който е член на Президиума на ВАК от 2009 г. е бил агент Иванов.

Художникът Греди Асса бил агент Спасов
netinfo


Греди Асса (на снимката в текста) пък е бил агент Спасов. Той е бил секретен сътрудник на ОУ на МВР-Плевен. За него са налични само един дневник, няколко картона и предложение за заличаване на делото му от 1990 г.

Димитър Станков Киров е бил агент Антон. Комисията разполага със собственоръчно написани от него сведения за дейността му преди 1989 г. и с данни, че е продължил да сътрудничи и след началото на демокрацията. Здравко Кирилов Митков пък е бил агент Василев.