Росен Христов
Росен Христов / БГНЕС
Всички спекулации са необосновани. Това заяви пред журналисти в парламента служебният министър на енергетиката Росен Христов, коментирайки подписаното преди дни споразумение между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“, даващо достъп до газопреносната мрежа и терминалите за втечнен газ в Турция. 

Министър Христов отрече появилите се в общественото пространство твърдения, че чрез споразумението ще бъде доставян до страната ни руски газ. 

„Чрез този договор не доставяме нито руски, нито никакъв друг газ. Той е изцяло за резервиране на капацитет на терминали и газопреносна мрежа“, увери Христов. 

Божков след споразумението с Турция: Очаква се намаляване на цената на газа

„Говорим за резервиране на инфраструктура, която да позволи да доставяме природен втечнен газ (LNG), който купуваме чрез откритите процедури, които „Булгаргаз“ осъществява. Газът, който ще бъде разтоварван в Турция, е този, който евентуални щяхме да разтоварим в Гърция, ако бяхме осигурили повече терминали“, допълни още той. 

Министърът на енергетиката подчерта, че в търговете има изрично условие да не участват руски компании и газът да е с гарантиран неруски произход.

Недостиг на газ няма, има недостиг на инфраструктура“, посочи Росен Христов. „Имайки инфраструктурата за доставка, ние получаваме една изключително изгодна позиция за преговори с доставчиците“, коментира още министърът.
Иван Лазаров/ БТА