/ iStock/Getty Images
Протестиращите се събраха пред социалното министерство
В деня на Европа хора с увреждания излязоха на протест срещу новата методика за оценка на индивидуалните потребности. Протестиращите се събраха пред социалното министерство, като носеха стикери със затворнически номера, а всеки номер показваше броя на часовете лична помощ, изчислени по методиката.

Бисер Петков: Не виждам защо хората с увреждания протестират, МТСП не е автор на закона

Хората поставиха като проблем и по-ниския коефициент, по който се умножават точките на пълнолетните хора с увреждания, в сравнение с този при децата, и припомниха, че с възрастта потребностите на човек с увреждания нарастват.

Часове след протеста социалният министър Бисер Петков обясни, че законът за личната помощ предвижда ограничен брой часове асистентска грижа през първите две години, а дали ще има промени в него, ще се реши в рамките на следващата една година. От началото на април по новата методика е направена оценка на 214 лица с увреждания.

До 8 часа на ден асистентска грижа ще осигурява държавата на хора с увреждания

Мъждукащо живеене, а не достоен живот - това дава новата методика за оценка на потребностите, от която ще зависи броят на часовете лична помощ от 1-ви септември. Мнението е на Ваня, по образование психолог, по съдба - човек в инвалидна количка, който има нужда от ежедневно съдействие за по-голямата част от дейностите си. Тя дава като пример един от въпросите в методиката, по който се оценяват потребностите й от личен асистент.

До 8 часа на ден асистентска грижа ще осигурява държавата на хора с увреждания

"Самостоятелно и осъзнато може да пазарува. Значи аз мога осъзнато да разпределям бюджет, да избирам асистент, да пазарувам, да правя избори, но аз не мога самостоятелно. Там се оценява от 0 до 4, като 0 е нямаш нужда от помощ, а 4 е имаш тежка зависимост и силна нужда от помощ. В такава формулировка аз къде съм?" пита Ваня.

Личните изчисления на Ваня по методиката й носят 114 часа месечно или по 5 часа на ден. По думите й ограниченият брой часове и ниското заплащане на час ще направи доста трудно намирането на асистенти, които да си вършат добре работата. Като отговор на протеста социалният министър Бисер Петков припомни свършената до момента работа с приемането на четири закона, свързани с хората с увреждания. Петков подчерта, че законът за личната помощ не е писан от правителството, а ограниченията в него са временни.

Бисер Петков
БГНЕС

От своя страна Ваня сподели, че въпреки нарастващите с възрастта нейни потребности и трудностите на майка й да се грижи за нея, тя не желае да отиде в институция.