Хора на Атака нахлуха в редакциите на 168 часа и 24 часа
Хора на Атака нахлуха в редакциите на 168 часа и 24 часа / netinfo

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров и депутати от парламентарната група на партията са нахлули в редакциите на вестниците “168 часа” и „24 часа” в опит да се саморазправят с журналистите по повод публикацията, че ДПС е платило на “Атака” 1,6 млн. лева. Това твърдят от двата вестника в съобщение до медиите.

Депутатът от „Атака” Георги Димитров заяви за Дарик, че наистина цялата група е отишла в редакцията на седмичника, но не е имало опит за саморазправа, а са настояли за опровержение в следващия брой на изданието. От партията са категорични, че ако няма опровержение ще съдят изданието.

Официалната позиция на вестниците „24 часа” и „168 часа”:

"Група организирани лица, предвождани от лидера на партия "Атака" Волен Сидеров и депутати от парламентарната му група, нахлуха в редакциите на вестниците "24 часа" и "168 часа" и отправиха заплахи за убийство.

Сидеров и още около 100 души се качиха на четвъртия етаж на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" 47 в столицата. След като избутаха охраната, която направи опит да не ги допусне, те влязоха в кабинета на главния редактор на "24 часа" Венелина Гочева. Поводът за нежеланото нахлуване е връчването на писмо от Волен Сидеров. Като се убеди, че Гочева отсъства, Сидеров заяви: "Сега да видим какво прави другият тарикат" и организираната група се премести в отсрещния край на коридора, където е редакцията на в. "168 часа" и атакува кабинета на главния редактор на вестника Николай Пенчев.

Сидеров бе придружаван от камера на телевизия "Скат". С обидни възгласи и заплахи хората от "Атака" отваряха всички врати и търсеха автора на публикацията "1,6 млн. лева дало ДПС на "Атака", за да се саморазправят с него.

Междувременно софийският координатор на "Атака" Костадин Костов крещеше на Николай Пенчев - "Дробчетата ще ти извадим, знаем къде живееш". Николай Пенчев, както и авторът на критичната публикация изпитаха основателен страх за живота си и се наложи да бъде извикани допълнителни сили от охраната на сградата. С нейната намеса организираната група напусна сградата. На журналистите е поставена лична охрана, уведомена бе полицията и прокуратурата, която започна следствени действия.

Подобна саморазправа и незачитане на законите се случва за първи път в историята на демократичните медии. Ако Сидеров се е почувствал засегнат, има поне 3 начина да потърси удоволетворение: 1. да поиска публикуване на уточнение или опровержение; 2. да се обърне към Етичната комисия; 3. да потърси правата си в съда. В тези три законни начина не влиза физическото насилие и заплахите с убийство".