Малек Джазири
Малек Джазири / Guliver/Getty Images
Григор Димитров изненадващо отпадна още в първия кръг на турнира в Дубай, след като загуби с 6:4, 5:7, 4:6 от световния №117 Малек Джазири. Българинът стартира турнира като поставен под №1 и огромен фаворит за трофея, но в двубоя с Джазири демонстрира, че все още не е възстановен от болестта, която не му позволи и да бъде конкурентен на Роджър Федерер на финала в Ротердам.

Федерер победи Гришо, взе титлата в Ротердам
 
В хода на двубоя играта на Григор постепенно се влошаваше, движението му по корта не бе на нужната висота, а 12-те двойни грешки бяха твърде много за класата на №4 в света. В същото време Джазири усети голямата възможност, която се открива пред него, ставаше все по-агресивен, излизаше смело на мрежата, а в същото време се възползваше перфектно и от неточностите на съперника, за да стигне до най-голямата победа в своята кариера.

Григор Димитров
Guliver/Getty Images

Началото на двубоя обаче не предвещаваше това, което щеше да последва. Григор пропусна три шанса за пробив още в първото подаване на съперника, а на свой ред играеше перфектно на сервис. Джазири също стабилизира играта в своите подавания, но пък в решителния момент при 5:4 за съперника тунизиецът се пропука и направи две двойни грешки, с които Григор стигна до успеха в сета.

Григор Димитров остава четвърти в света
 
Само че някои негативни сигнали от първата част като двойните грешки на Димитров и агресията на Джазири се засилиха във втория сет. До 3:3 играта бе равностойна, но Джазири изглеждаше все по-добре на корта. В седмия гейм Григор отрази първия изобщо брейкбол в подаването му в мача, но проблемите в сервиса на българина тепърва започваха. При 4:4 той отрази още три брейкбола, но усилията на тунизиеца бяха възнаградени и той най-сетне проби за 6:5. Димитров заигра по-освободено в следващия гейм и имаше шанс за рибрейк. Само че Джазири се справи, след което реализира първия си сетбол.

Григор Димитров
Guliver/Getty Images

В третия сет тунизиецът продължи да играе много вдъхновено и агресивно. Григор демонстрира желание все пак да се пребори за победата, но като че ли физическите сили не му позволиха да даде нужния отпор. Ключов се оказа шестият гейм, в който Димитров пропусна два брейбола за 4:2. Вместо това в следващия гейм Джазири постигна пробив на 0. При 5:3 №117 в света имаше два мачбола в подаването на съперника. Гришо успя да ги отрази с хубави сервиси, а в последствие си осигури и възможност да върне пробива в последния момент. Но както се случи и във втората част, Джазири не трепна, а след това реализира третия мачбол, за да си осигури голямата победа и място във втория кръг, където го очаква Робин Хаасе. За Димитров пък предстои пътуване към САЩ, където през март ще участва на първите два Мастърс турнира през годината - в Индиън Уелс и Маями.

Повече подробности можете да прочетете в Gong.bg