Гражданска защита-Плевен предупреждава за влошаване на времето
Гражданска защита-Плевен предупреждава за влошаване на времето / снимка: Sofia Photo Agency

Във връзка с прогноза за времето за утре от Метеорологичния център на Военновъздушните сили /ВВС/ Гражданска защита /ГЗ/ -Плевен изпрати предупреждение до кметовете. Това съобщи дежурният в Оперативния комуникационно-информационен център /ОКИЦ/ на ГЗ в областния град.

Според получените данни, облачността ще е значителна, с прекъсване ще вали дъжд над цялата страна - 10 - 15 литра на квадратен метър, по-интензивно над планините и след обяд по Черноморието. Там ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност, от която за кратко време ще паднат валежи до 20 - 30 литра на квадратен метър, което може да доведе до локални наводнения.

Валежите ще са придружени с гръмотевици, временно засилване на вятъра до 15 - 20 метра в секунда. През останалото време вятърът ще е със скорост 6 - 9 метра в секунда от северозапад-запад.

Кметовете на кметства и ръководителите на териториалните структури на изпълнителна власт да предприемат мерки за намаляване евентуални последствия за населението като се оказва помощ на място. При възникване на бедствена ситуация своевременно да се уведоми дежурният в центъра, се казва в съобщението.