/ БГНЕС
Граждани протестираха пред Министерството на правосъдието в София срещу дейността на частните съдебни изпълнители (ЧСИ). Недоволните настояха за оставката на зам.-правосъдния министър Десислава Ахладова и за закриване на Камарата на частните съдебни изпълнители.

БГНЕС

Пред министерството те излязоха с лозунги: "Стоп на произвола на ЧСИ и пълна ревизия на делата им", "Незабавна проверка на всички заповедни производства". Демонстранти разказаха за измами, станали с участието на частни съдебни изпълнители.

БГНЕС

Министърът на правосъдието Цецка Цачева покани на разговор представители на протестиращите.

Частни съдебни изпълнители събрали 1,1 млрд. лева през 2017-а

„Това, което пое като ангажимент министър Цачева, е да групира проблемите в три групи. Законодателните проблеми, поради това, че Гражданско-процесуалния кодекс не е достатъчно ясен и безкомпромисен и позволява на съда да интерпретира какво има да върши и как да го върши. Вторият проблем е с проверка на делата при ЧСИ и третият проблем е как да се синхронизира нашето законодателство с европейското”, заяви пред БГНЕС Ивайло Илиев, който е председател на гражданско движение „Покана за доброволно изпълнение“.

Той добави, че в момента работна група се занимава с промените на ГПК и припомни, че наказателната процедура срещу България, която е стартирала на 24 януари, ни дава срок от два месеца да отговорим на Европейската комисия какво е направено и какво ще бъде направено по изменението на Гражданско-процесуалния кодекс.

БГНЕС

Илиев заяви, че са се договорили с министър Цачева да предоставят, до понеделник, проект за изменение на ГПК в частта с изпълнително производство и заповедно производство, за да могат да бъдат внесени за обсъждане между ведомствата и след това от депутатите и да се облекчи незавидното положение на длъжниците.

Частните съдебни изпълнители - недоволни от промените в работата им

БГНЕС

Протестиращите дадоха срок от две седмици на правосъдното министерство да извършат реални проверки по някои от делата и заявиха, че остават в протестна готовност.
БГНЕС