С новите правила гражданите вече няма да бъдат съдени, без да знаят
Частните съдебни изпълнители - недоволни от новите правила за работата им. Според приетите промени, гражданите вече няма да бъдат съдени, без да знаят. Освен това се намаляват и таксите, които длъжниците ще имат да плащат.

"Аз се чувствам като престъпник, където и да започна работа, те ме търсят", разказва пред NOVA Лилия Мирчева.

Тя взема пари назаем през 2009 г., за да погаси задължения към етажната собственост. Тогава сумата, която не достига на жената е 140 лева. С днешна дата дължи 1400. От 8 години плаща на части, но все не излиза на чисто. "Таксите лихвите, това е много. Аз съм погасила тези 140 лв., не дължа фактически нищо, даже съм ги надхвърлила", изчислява Лилия Мирчева.

Манолова: Намаляването на таксите на ЧСИ е постижение след дълги битки

Тя е част от мнозина в категорията "вечни длъжници". С новите промени правилата трябва да са по-справедливи. В цифри: за дълг до 1000 лв. таксите не трябва да надвишават 150 лв. Тази поправка обаче притесни частните съдебни изпълнители.

"Има вземания, които могат лесно да се вземат, но има и такива, когато длъжниците възприемат метода на щрауса, започват да се крият, казват си, че ще им се размине и тогава частните съдебни изпълнители започват нови действия, а всяко такова действие има ценa", обяснява Георги Дичев, председател на камарата на ЧСИ.

Жена от Шумен стана жертва на частни съдебни изпълнители

Съдебните изпълнители предупреждават, че ако тяхната функция отпадне, това може да се окаже по-лошо за длъжниците. "Винаги има опасността да се отиде към други методи на събиране на по-стари методи, познати от близкото минало", предупреди Дичев.

"Нищо чудно не чак мутренските времена, но много от вземанията да се насочат към колекторските фирми, което не е много добре", смята Лидия Делирадева от Центъра за човешки права.

Омбудсманът за промените в ГПК: дълговете да се събират, но справедливо

Според промените отпада и така нареченото "анонимно известяване". Вече ще се правят по три опита да се намерят длъжниците - два пъти в делничен ден и веднъж в почивен.
"Това допълнително ще оскъпи процеса, защото трябва да се наемат допълнително призовкари, но е добра защита за хората", смята Дичев.

От добрите защити за хората обаче отпадна абсолютната 10-годишна давност за дълговете. Въпреки че първоначално текстът беше заложен в промените в Кодекса.
nova.bg