Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС, архив
Манолова: Намаляването на таксите на ЧСИ е постижение след дълги битки
94935
Манолова: Намаляването на таксите на ЧСИ е постижение след дълги битки
  • Манолова: Намаляването на таксите на ЧСИ е постижение след дълги битки
Предложението на ГЕРБ да се въведе 10-годишна абсолютна давност за всички задължения и по този начин ще се премахнат т.нар. „вечни длъжници” не да мина в пленарната зала при окончателното гласуване на промените в Гражданския процесуален кодекс. В момента у нас има въведени три- и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и започва да тече отново.

Жена от Шумен стана жертва на частни съдебни изпълнители

Граждани вече няма да бъдат съдени, без да знаят, каза омбудсманът Мая Манолова, която присъства в залата при гласуването на текстовете, част от които бяха инициирани от нея. Тя посочи, че промените по отношение на призоваването гарантират това. Хората ще могат да платят по време на съдебния процес, каза още общественият защитник.

И обясни, че сега много хора, които биха си платили дълг от 50-100-200 лева, в една хубава сутрин се оказват със запорирано имущество и плащат свръхразноски в изпълнителното производство.

Омбудсманът за промените в ГПК: дълговете да се събират, но справедливо

Друго постижение, което Манолова отчете след гласуването, е намаляването на таксите на частните съдебни изпълнители, които по думите й за малките дългове били особено несправедливи. Дава се възможност на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан, за да се прекратят практиките да се продава на безценица жилището и човек да остане вечен длъжник, коментира общественият защитник.

Борисов подкрепи Манолова за частните съдебни изпълнители

Въвежда се изрично изискване към частните съдебни изпълнители в тяхната дейност за съразмерност, тоест да нямат право и да са заплашени от санкции в случаите, в които за малък дълг те запорират банкови сметки, жилища, земеделски земи и всичко, което длъжникът притежава, каза още Манолова.   
 
Промените в ГПК са изготвени общо от четири парламентарни групи - ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти" и "Воля".