Година порицание за Тропчев след инцидента с журналисти
Година порицание за Тропчев след инцидента с журналисти / netinfo
Началникът на съдебната охрана в София Евгени Тропчев е наказан с порицание за една година със заповед на правосъдния министър заради инцидента с журналисти в сградата на Софийския районен съд на 17 март т.г. Това съобщи заместник-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов. Тропчев няма да има право да участва в конкурса за тази длъжност, който е обявен от министерството.

По думите на Бонгалов вътрешната проверка на министерството е показала, че нарушения са констатирани в поведението на Тропчев, който се появи в анцунг и раздаваше въздушни целувки на журналистите. Не са открити нарушения от страна на служителите на конвоя. Комисията е установила, че конвоят е изпълнявал служебните си задължения и служителите са се съобразили с искането на Гешев да не дава изявления и да не бъде сниман. Бонгалов се извини както на журналистите, така и на служителите от конвоя и обясни, че причина за инцидента е зле написания правилник, който бе отменен миналата седмица от правосъдния министър.

Бонгалов уточни, че съдебното заседание на 17 март е било открито и журналистите са имали право да влязат в съдебната зала. В закона е записано, че разглеждането на мерките за неотклонение не може да бъде секретно. Бонгалов заяви и че занапред съдебната охрана няма да възпрепятства влизането на медии в съдебните зали на открити съдебни заседания. Самият факт, че Тропчев е наказан, не му позволява да кандидатства за този пост на обявения от министерството конкурс, обясни още Бонгалов.