Глобяват сурово ВУЗ-ове за превишени бройки
Глобяват сурово ВУЗ-ове за превишени бройки / netinfo

Министерството на образованието и науката налага големи глоби на университетите, оплакаха се ректори. Финансовите санкции са заради приети студенти над възможностите на учебното заведение.

Председателят на Съвета на ректорите професор Борислав Борисов, който ръководи Университета за национално и световно стопанство обвини Министерството на образованието и науката в административен произвол към висшите училища.

Професор Борисов съобщи откъде идват повечето бройки приети студенти – от равния бал при кандидатстване, от кандидат-висшисти, които се прехвърлят от един университет в друг по средата на следването, деца сираци и деца със специални образователни потребности.

Министерството на образованието плаща издръжката на един студент, дори и да има повече приети студенти заради равен бал. Заради подобни нарушения Медицинският университет в Пловдив е глобен с 1,2 милиона лева, УНСС – с 350 хиляди лева, Шуменският университет – с 255 хиляди лева.

Ректорите се оплакаха още, че до 11 юни трябва да представят в просветното министерство бюджетна прогноза за следващите три години. Това им е поискано с писмо от 9 юни.

Ректорите единодушно приеха да изпратят възражение до Министерството на финансите, МОН, парламентарните комисии и премиера Станишев.