Глобяват банкерки, отпускали кредити в полза на кубратския фараон
Глобяват банкерки, отпускали кредити в полза на кубратския фараон / netinfo
Районният съд в Кубрат постанови глоби на три бивши банкови служителки, които се признаха за виновни по обвинение в документни престъпления. Те са изготвяли документи с невярно съдържание за отпускане на кредити на 29 лица, в полза на бизнесмена и бивш общински съветник от ДПС Йордан Хараламбев.

Това е втората осъдителна присъда по случаите с банковите кредити, отпускани в полза на бизнесмена и бивш общински съветник от ДПС-Кубрат Йордан Хараламбев. Преди два месеца кубратският фараон бе осъден на пет години лишаване от свобода за измами и съставяне на неистински документи.

Днес трите банкови служителки в местния клон на ДСК се признаха за виновни в документни престъпления. Те изготвяли документи за отпускане на кредити, без да отбелязват, че получателят вече има друг заем. Съдебният процес бе по бързата процедура, магистратите постановиха глоби за трите подсъдими. Най-висока е санкцията за бившия директор на банковия клон Невена Стефанова – 1000 лв.; 800 лв. е глобата за бившия инспектор-клиенти Албена Тодорова, а 600 лв. – за бившия специалист банкови операции Галина Галева.

Между 2001 и 2005 г. 50 жители на Кубрат са изтеглили в полза на Хараламбев или станали поръчители по кредити в негова полза, общият размер на който е 418 248 лв. Отначало Хараламбев погасявал вноските, след това спрял и банките започнали да запорират имотите и заплатите на кредитополучателите.