/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов разговаря тази сутрин с главния мюфтия Мустафа Хаджи в Министерския съвет.
 
Мюфтията е поискал разговора, след като вчера депутатите решиха да обединят двата законопроекта за вероизповеданията - този на ГЕРБ, ДПС и БСП и на "Обединените патриоти". И двата проекта въвеждат ограничения върху финансирането на вероизповеданията в България. Забранява се и приемането на дарения от чужбина.
 
Новият модел на финансиране на вероизповеданията мина на първо четене

След срещата Хаджи посочи, че имат няколко забележки към текстовете на законопроектите. "Въпросът за Висшия ислямски институт, за нас е важно той да бъде кредитиран, за да може да работи и заедно с това да не се влияе от чужда държава", каза той.  
 
Главният мюфтия добави, че искат и да се създаде възможност да се канят и външни лектори. Висшият ислямски институт няма кадри, които да преподават в него и затова на този етап трябва да се канят гост преподаватели. По думите му те ще се постараят те да бъдат осигурени от страни от Европейския съюз. "За нас е важно да има и долна граница на заплащане", каза той.
 

БГНЕС


"Религиозните общности, които са под 1%, според мен трябва също да получат някакво финансиране, защото те не са по-малко българи от нас и са част от това общество и трябва да намерят своето място в него", каза още Мустафа Хаджи. Той посочи, че очаква покана от парламента при обсъждането на проектите между първо и второ четене да бъде поканен представител и на мюфтийството.

В разговора двамата отчетоха добрия диалог, воден между държавата и представителите на вероизповеданията в страната. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че доброто партньорство между държавните институции и представителите на мюсюлманското вероизповедание у нас допълнително допринася за недопускането на краен ислямизъм.
БГНЕС