Нуждаем се от присъствие на НАТО в Черноморския регион. С войната в Украйна Русия се стреми да установи господство в Черно море и да разшири влиянието си на Западните Балкани, а напоследък и в района на Южен Кавказ.  Украйна следва да заеме централно място на срещата на върха във Вашингтон. Подобряването на оперативната съвместимост на украинските сили ще бъде мост за бъдещето членство на страната в НАТО. Това обяви служебният премиер Димитър Главчев на откриването на Парламентарната ансамблея на НАТО.

"Поради възможно най-грешните и трагични причини Украйна се превърна в защитник на Европата. Тя храбро се защитава от руския агресор. Ето защо възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на страната е необходимо за мира в Европа. България остава твърдо ангажирана да подкрепа Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Откриха Парламентарната асамблея на НАТО у нас (СНИМКИ)

По думите му НАТО трябва да предприеме решителни възпиращи действия по Източния фланг и Черноморския регион, заяви още министър-председателят. Според него хибридните заплахи непрекъснато застрашават демократичната устойчивост на страните, като призова в инвестиции в критична инфраструктура и технологии.
 

Димитър Главчев Йенс Столтенберг
пресцентър, Министерския съвет



„Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко поколения българи, бе мощен стимул за осъществяването на важни реформи и утвърждаването на демократичните ценности и допринесе за развитието, мира и просперитета в държавата“, заяви министър-председателят Димитър Главчев при откриването на пленарната сесия на пролетната сесия на Парламентарната Асамблея на НАТО.

Премиерът подчерта, че Алиансът остава незаменим гарант на нашата сигурност и просперитет и заяви, че в лицето на руската агресия срещу Украйна, държавите членки трябва да останат обединени и силно ангажирани с подкрепата си за Украйна, както и да инвестират много повече във възпиращи и отбранителни способности. Главчев изтъкна, че подкрепата на Украйна и възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на страната са от съществено значение за траен мир в Европа. „Наш колективен дълг е да продължим непоколебимата ни подкрепа за Украйна и нейния народ. Ролята на националните парламенти е от изключителна значимост за гарантиране на нашата дългосрочна и устойчива подкрепа. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, категоричен бе премиерът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня