Служебният кабинет оставя държавата в много добро състояние. Това увери министър-председателят Огнян Герджиков пред NOVA. През май се очаква служебният кабинет да предаде властта на ново редовно правителство. За месеците си на служебен премиер Герджиков заяви: "Поех този кръст и го изнесох с чест".

"Писаха ми оценка четири преди няколко дни, вероятно по четирибалната система", пошегува се Герджиков по повод казаното от соцлидерката Корнелия Нинова.

Мотивът за оценката на Нинова вижте тук

Попитан колко си поставя, служебният премиер каза, че не обича сам да си дава оценки. "Въпреки това фактите показват неща, които смятам, че не могат да не се оценят високо".

Герджиков се похвали, че за последните три месеца на годината държавата е реализирала над 1,6 милиарда лева повече приходи в сравнение със същия период от миналата година. Той уточни, че това е следствие от добре работеща икономика и добра събираемост при митниците и при НАП. Министър-председателят отбеляза, че повишаването на приходите е продължителен процес, който са наследили и се е запазил по времето на служебното правителство.
 
Герджиков за пореден път лансира идеята си, че неграмотните хора не трябва да имат право да гласуват, като поясни, че под неграмотни разбира хора, които не могат да четат и да пишат. "Неграмотните хора не трябва да бъдат стимулирани, защото те са нарушители на Конституцията. В Конституцията е казано, че българският език е задължителен и задължително трябва да се обучават до 16-годишна възраст. Те нарушават своето конституционно задължение да знаят български език, а ще определят как да се управлява държавата. Няма да се съглася никога", каза Герджиков.

Февруари 2012: Герджиков пред Дарик: Откъде накъде хора неграмотни ще решават кой да ни управлява?!?

"Докато съм жив, ще оспорвам правото на неграмотните да гласуват", отсече служебният премиер.
nova.bg