/ БГНЕС
ГЕРБ внася сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради съмнения за нарушения на кмета от БСП Деян Дойнов при управление на европейски средства по оперативни програми. Сигналът е въз основа на данни от одитни доклади на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата, съобщи на брифинг в парламента Александър Иванов.

По думите на Антон Тодоров, общината е доведена до изключително тежко финансово състояние в резултат на лошо управление на европейски пари през година и половина мандат на Дойнов. Има нови големи задължения за няколко милиона лева, може би, близо 10 млн. лв.,информира той.

За да ги компенсира, кметът увеличавал данъците с близо 100%, обясниха от ГЕРБ.
 

БГНЕС, архив


Най-грубите нарушения на кмета били по оперативните програми на ЕС за околна среда и за регионално развитие (по енергийна ефективност). Щетите за общината, например, заради грешка по проект за монтиране на котли в детска градина и училище, е за около 107 000 лв., уточни Антон Тодоров. Това, коментира той, е колкото годишния бюджет на една социална кухня.

БСП с обвинения към ГЕРБ: Опитват да скрият сериозните проблеми

Настояваме, изтъкна Тодоров, главният прокурор да назначи инспекция на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), както и да сезира други органи да проверят община Сопот, за да бъде установено дали общата сума от около 10 млн. лв. новосъздадени задължения ще излезе вярна.

Докладът на Сметната палата по финансовия отчет на община Сопот за 2016 г. съдържа 43 "аларми" за лоша отчетност и непрозрачност при управлението на средствата там, информира Младен Шишков. Най-скандалното в него, отбеляза той, е, че 2,7 млн. лв. вземания на общината от данъци и такси не са заприходени в отчета на общината. Тези пари някой иска да ги прибере ли, да ги изхарчи, за друго ли са, попита депутатът.
БТА