Председателят на СОС Елен Герджиков
Председателят на СОС Елен Герджиков / БГНЕС, архив
Елен Герджиков за процедурата за приватизация на Общинска банка
95659
Елен Герджиков за процедурата за приватизация на Общинска банка
Калоян Паргов за процедурата за приватизация на Общинска банка
  • Елен Герджиков за процедурата за приватизация на Общинска банка
  • Калоян Паргов за процедурата за приватизация на Общинска банка
Общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че процедурата по приватизация на Общинска банка е изцяло прозрачна. БСП винаги е против приватизацията на Общинска банка, обявиха в парламента социалисти от Столичния общински съвет.

"Групата съветници на предстоящото заседание на Общинския съвет - София ще гласува срещу приватизацията", заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов. Той подчерта, че има само един явил се участник и интересът на гражданите няма да бъде защитен.

"БСП-София винаги е била против приватизацията на този така ценен актив на столицата, наречен общинска банка и на предстоящото заседание на СОС групата ще гласува срещу тази приватизация и няма да я подкрепи", каза Паргов. Има само един явил се участник, с което считаме, че интересът на софиянци няма как да бъде защитен срещу цената, която той ще предложи, коментира още социалистът и допълни: "Казваме това, защото госпожа Фандъкова неведнъж е заявявала, че е за конкурсно начало с повече кандидати и ако тя спазва този принцип, нека да направи възможното, така че тази процедура да продължи и да даде възможност на повече участници в нея. Това означава, че процедурата трябва да бъде спряна, да бъде обявена наново".

Лидерът на столичните социалисти подчерта, че явяването на един кандидат не защитава интереса на софиянци с максимално възможна цена, която може да се вземе в конкурсно начало.   
Общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че процедурата по приватизацията на Общинска банка е изцяло прозрачна. От ГЕРБ отговориха на обвиненията на социалистите от Общинския съвет, че няма нарушения на законодателството. "Защо се води дискусия в Общинския съвет за приватизацията на Общинска банка? Въпросът е много ясен, отговорът още по ясен: ние смятаме, че не е присъща дейност на Столична община да се занимава с банкова дейност. Дебатите по това дали и как трябва да бъде приватизира Общинска банка в Столична община се водят от момента, от който си върнахме контрола върху банката, така че това не е нов дебат за СОС, не е идея, която ни е хрумнала сега и няма никакво бързане по тази тема", каза председателят на СОС Елен Герджиков от ГЕРБ.

Относно процедурата Герджиков посочи, че тя е стартирала през юли и не е завършила. Изминатите етапи са ясно описани в закона, включително и рекламирайки тази възможност банката да бъде приватизирана по всички канали в България и извън нея.

Процедурата е прозрачна и ясна. Написани са били покани за участие до всички банкови институции в България и са публикувани обяви във водещи икономически издания по света, включително и във "Файненшъл таймс".

По въпроса кой е кандидатът и защо е един, процедурата е достатъчно дълга, продължила е 60 дни и одобряването на кандидата в крайна сметка ще се случи с решение на КЗК и БНБ. Решението в СОС, което предстои да бъде взето е под условие, защото такъв е законът, каза Герджиков.