Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / БГНЕС
Поемаме ангажимент да бъдем инициатори за написване на нова Конституция и свикване на Велико народно събрание. Това заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ на кръгла маса "Правосъдие и справедливост", организирана от гражданско сдружение ГЕРБ.

ГЕРБ поема ангажимент и да завърши съдебната реформа така, че правосъдие да е равно на справедливост, каза Захариева. Правосъдието е сред трите основни приоритета на партията наред с образованието и доходите на гражданите, посочи тя.
 
Захариева припомни, че ГЕРБ е направила важни промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт - разделянето на ВСС на две колегии, промяна в начина, по който се избира ВСС, и начина на гласуване в самия съвет, повишаване на контрола над съдебната власт. Тя отчете, че е била засилена и отчетността на прокуратурата, направени са били и промени за кариерното развитие на магистратите.

Екатерина Захариева
БГНЕС

ГЕРБ предвижда отпадане имунитета на народните представители, както и намаляване на броя на депутатите. ГЕРБ предлага промени в НПК и мерки срещу бавното правосъдие. Трябва да се сложи край на формализма в наказателния процес, край на безкрайното връщане на дела в досъдебна фаза, задържане на осъдените лица веднага в съдебната зала след постановяване на окончателното решение.

ГЕРБ поема ангажимент електронно правосъдие да заработи до края на 2018 година.
Партията залага и на продължаване на борбата с корупция на всички нива, приемане на нов Антикорупционен кодекс.

Според Захариева баланс в правосъдието ще се постигне с намаляване на парламентарната квота във ВСС. Парламентарната квота всъщност е гражданската квота, затова според Захариева тя не трябва да се намалява драматично.
БТА