ГЕРБ иска споразумение с десните от ЕНП, те изненадани
ГЕРБ иска споразумение с десните от ЕНП, те изненадани / netinfo

Подписване на Рамково споразумение с десните партии - членове на Европейската народна партия за съвместно управление след следващите избори предлагат от политическа партия ГЕРБ.

В декларация по повод първата година от създаването си от ГЕРБ предлагат и старт на разговори с десницата за реализиране на съвместни политики в местната власт, а в бъдеще и в управлението на държавата.

Споразумението ще бъде предложено на десните партии за подписване по време на посещението на делегация от ЕНП на 6 и 7 декември, каза Бойко Борисов.

"Кандидат-членовете на ЕНП в България и настоящите членове на ЕНП да подпишат документ, гаранция нека да го наречем, че имат право да се коалират след изборите само с партии-членове на ЕНП или на десницата. Нека прибавим и ВМРО към тях, за да бъдем по-ясни и конкретни. Ние първи ще подпишем този документ, за да изземем възможността да се сипят лъжи по наш адрес за леви крила, десни център-нападатели и всички останали", допълни Борисов.

В българската десница обаче ще научат за това предложение чрез медиите.

"На нас ни е по-лесно да общуваме с лидерите на ЕНП, отколкото с нашите лидери", категоричен бе Бойко Борисов.

Що се отнася до предсрочните избори, те остават на дневен ред, според ГЕРБ.

Представители на десните партии, които членуват в Европейската народна партия бяха изненадани от начина, по който ГЕРБ чрез медиите отправя оферта за партньорство за парламентарните избори. Пред Дарик радио те се усъмниха в искреността на намеренията на Бойко Борисов. Според тях това е PR акция, продиктувана от желанието на ГЕРБ за членство в ЕНП и постигане на легитимация като дясна партия.

Коментарите на лидера на СДС Пламен Юруков, на заместник-председателя на ДСБ Даниел Митов, на лидера на Демократическата партия Александър Праматарски и на председателя на Земеделския народен съюз Стефан Личев ще чуете в предаването „Денят” на Дарик радио.