ГЕРБ иска президентско вето върху Закона за местните избори
ГЕРБ иска президентско вето върху Закона за местните избори / netinfo

Президентът Георги Първанов да върне за повторно разглеждане в парламента промените в Закона за местните избори поискаха от партия ГЕРБ. Писмото до държавния глава е свързано с отхвърленото предложение за участие на представители на ГЕРБ в избирателните комисии.

От ГЕРБ смятат, че е логично новите обстоятелства на европейското членство на България да намерят отражение при промени в избирателните закони. Според партията е целесъобразно поне по един представител на ГЕРБ като партия, представена в ЕП, да бъде включен в избирателните комисии.

„Недопускането на наши представители поражда съмнения за непрозрачност и опорочаване на изборите. Налагането на партийни интереси в законодателната дейност не само пречи на развитието на държавата и обществото, но и създава опасения от реставрация на стари методи за употреба на властта", се посочва в писмото.

За да бъдат преодолени подобни спекулации и съмнения, от ГЕРБ се обръщат към президента с искане да наложи вето на промените в Закона за местните избори. От партията смятат за демократично в закона да бъдат включени изменения, които да отразяват новите обществено-политически реалности след изборите за Европейски парламент.

От ГЕРБ предлагат в избирателните комисии да се включи по един участник от представените в ЕП български партии, в случай, че те не са представени в националния парламент.