ГЕРБ и ДПС
ГЕРБ и ДПС / БГНЕС
"Независимо, че с ДПС програмите ни съвпадат по много теми, ще се опитаме да работим добре като управляващи и опозиция в парламента". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание след среща с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. На срещата ГЕРБ са запознали ДПС с приоритетите си и са обсъдили председателството на България на ЕС, Брекзит, финансовите и данъчните политики.

ГЕРБ и Патриотите се разбраха за сигурността, енергетиката, туризма и спорта
 
"Особено във времето, което ни предстои, с председателството, с всички международни фактори и съседи, които имаме, е необходимо по определени теми да търсим максимална подкрепа в парламента", заяви Борисов.
 
По думите му, ако председателството на ЕС се приеме от всички политически сили като основна тема за следващата година и политиката се прави в Народното събрание, това ще улесни правителството и ще даде възможност на всички парламентарно представени партии да участват, така че да се извлекат позитиви за България. Според него по тази тема може да се постигне разбирателство и подкрепа.

"На всички им е ясно, че ако не се състави правителство, а се отиде към нови избори, това ще е не само несериозно и тежко за държавата, а и ще рухне икономиката", коментира още Бойко Борисов.

ГЕРБ и ДПС
БГНЕС

ГЕРБ и Патриотите обещаха да се разберат за правителство до 19 април
 
ДПС от своя страна предложи да се направи програма за управление на страната до края на председателството на Европейския съюз (ЕС) и около тази програма да се оформи мнозинство в Народното събрание (НС), което ще я подкрепя. Това заяви в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той уточни, че това не означава пряко участие на ДПС във властта. По думите му това ще е първа стъпка за стабилност в държавата, в парламента, в управлението и достойно председателство на ЕС. Карадайъ не уточни каква е била позицията на ГЕРБ по това предложение.
 
От ДПС са заявили категоричната си позиция, че за тях е "неприемливо толерирането на крайни радикални националисти в страната, включително и чрез участието им във властта".
 
"Независимо от сходствата в програмите на ГЕРБ и ДПС, може да се стигне до там, както и в предишното НС, да има мнозинство, което да не може да проведе нужните реформи в страната", коментира Карадайъ.
 
"Считаме, че периодът изисква обединителният патриотизъм да влезе в действие, но той изключва крайните радикални националисти, които не са добра перспектива за страната", заяви още председателят на ДПС.
 
По отношение на предложението за въвеждане на уседналост за всички видове избори Карадайъ заяви, че решаването на такъв род въпроси не минава през ограничаване на правата и свободите на гражданите.

Бойко Борисов
БГНЕС

ГЕРБ и Патриотите се разбраха: Премиер ще е Борисов

Междувременно ГЕРБ и Обединените патриоти финализират окончателно преговорите по общата управленска програма днес. Утре ще бъдат обявени нейните параметри, стана ясно от разговорите в Народното събрание.
 
Днес преговарящите страни са затворили темата за външната политика, а до края на деня се очаква да се разберат и за образованието. Заложен е двоен ръст на учителските заплати до края на четиригодишния управленски мандат. Предвижда се още тази година минималната пенсия да стане 200 лв., като от 1 юни тя да е 180 лв., а от 1 октомври - 200 лв.
 
Общо 18 са секторите, по които преговаряха ГЕРБ и патриотите, залегнали в управленската програма. Тя ще бъде базата, върху която ще се подпише и коалиционното споразумение. То ще е общо между ГЕРБ и трите формации НФСБ, ВМРО и "Атака".
 
След това ще бъде договорен и персоналният състав на Министерския съвет.

Бойко Борисов
БГНЕС