ГЕРБ и Патриотите
ГЕРБ и Патриотите / БГНЕС, архив
ГЕРБ и Обединените патриоти сближиха позициите си за пенсиите. Това обяви пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов след поредните продължителни разговори за коалиционно управление. Въпросът е сериозен, преговаряме, подчерта той и настоя да не бъде притискан за повече подробности по темата.
 
Симеонов не отговори дали това означава, че са склонни да отстъпят от първоначално заявените от тях 300 лева минимална пенсия, защото не искал да изпреварва резултатите от разговорите. Утре предстои нова среща.

ГЕРБ и Патриотите обещаха да се разберат за правителство до 19 април
 
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е убеден, че до края на седмицата ще има параметри, които да могат да бъдат публично оповестени и да са в основата на стабилно четиригодишно управление с премиер Бойко Борисов.
 
Днес вече говорихме по секторни политики, в четири области има пълен консенсус - сигурност, енергетика, туризъм и спорт, изброи, отбеляза той.
 
И Цветанов, и Симеонов заявиха, че отново не е ставало въпрос за министерски постове, защото първо трябвало да се приключи с програмата, а след това да се разговаря за структурата на кабинета и персоналния му състав. Това можело да стане както до края на идната седмица, така и до края на месеца.

ГЕРБ и Патриотите се разбраха: Премиер ще е Борисов
 
След срещата стана ясно също, че не е дебатирано кой ще е председател на 44-тото Народно събрание и дали той може и да не е от ГЕРБ, както и името на следващия български еврокомисар.
 
Коалиционното споразумение ще е общо, а не между ГЕРБ и всяка една от формациите в коалицията "Обединени патриоти".

Парламентът се събира на първото си заседание на 19 април
 
Във всеки един момент в преговорния процес можело да се включи и Бойко Борисов, който лично оглави преговорния екип на ГЕРБ. С него постоянно били съгласувани позициите, както и хода на разговорите.
 
Утре от ГЕРБ са поканили на среща БСП по въпроси, свързани с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, а за сряда се очакват разговори по темата и с ДПС.
БТА