Георг Георгиев
Георг Георгиев / NOVA
Предложените от "Демократична България" промени в съдебната система са повече от скандални, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев пред журналисти в парламента.

Поводът за коментара е протестът на прокурори и съдебни служители срещу приетите на първо четене от правната комисия законодателни промени, които предвиждат закриване на специализирания съд и прокуратура.

Прокурори и съдебни служители на протест пред Съдебната палата (СНИМКИ/ВИДЕО)


"Промените са повече от скандални, първо защото идват по предложение на една от партиите, която се явяваше най-гръмогласният стожер за законност, ред и справедливост в съдебната система - именно "Да, България". Тази партия предлага заличаването на специализираните съд и прокуратура. Тази партия на практика предлага връщането в начална фаза на много знакови за България дела", коментира Георг Георгиев. По думите му, дела, касаещи организирана престъпност, тероризъм, държавна измяна дори, ще бъдат върнати на първа инстанция в районните съдилища.

Георгиев посочи, че Европейската комисия посредством Механизма за сътрудничество и проверка е тази, която дава препоръката да се създадат специализираните прокуратури и съдилища. Ние реално изпълняваме препоръка на ЕК, каза депутатът от ГЕРБ-СДС и добави, че Христо Иванов реално предлага да зачеркнем всички резултати, постигнати до момента.

Христо Иванов: Протестът на магистратите е административно мероприятие

Според Георг Георгиев интересен е и въпросът защо в една предизборна ситуация, в каквато вече се намираме, се прави предложение ресурсите на олигархията и на мафията просто да се освободят. "Защото с елиминирането на КПКОНПИ това ще стане. Запорирано имущество за над 3 млрд. лева ще бъде освободено и то ще се върне в ръцете на тези, от които е отнето", добави той.

Георгиев коментира, че тези законодателни промени са дошли "тотално на тъмно, абсолютно сенчесто, незнайно как и откъде", без становища на компетентните органи и без да е попитана която и да е от засегнатите страни. Буквално за една нощ колегите от "Демократична България" внесоха тези промени, касаещи фундаментални изменения в съдебната система в България, коментира Георгиев."Тръгваме да правим една реформа за един ден във вече отиващ си парламент", посочи той
БТА