Генерал от МВР: Стотици са подслушвани незаконно в рамките на законното
Генерал от МВР: Стотици са подслушвани незаконно в рамките на законното / снимка: БГНЕС, архив

Съществува реална хипотеза, в която може в рамките на законно разрешеното подслушване да се извършват незаконни подслушвания. Тези хора, които са подслушвани незаконно в рамките на законното подслушване, са стотици. Това призна бившият директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора ген. Тончо Михайлов пред БГНЕС.

Генералът е категоричен, че в Закона за Специалните разузнавателни средства (ЗСРС) няма хипотеза, която да каже, че могат да бъдат сложени телефоните и на други лица, които не са обект и не са съпричастни към престъплението. Преди, когато се купуваха СИМ карти без лична карта, това е било възможно. В момента, в който се промени законът и всички СИМ карти за персонифицирани, тогава, когато картата на някого може да попадне там, то тя трябва да присъства с името на човека, а ако е така, то трябва да се иска разрешение и за нея.

Така според него сигналът на Сергей Станишев е напълно основателен и представлява юридически казус, на който трябва да се направи ревизия от 2009 г. досега и юристите да кажат - това престъпление, има ли такава хипотеза в ЗСРС, че могат да се подслушват хора, без да имат нищо общо с такъв вид дейност.

Според Тончо Михайлов за този период са отпускани огромни пари за подслушване, освен това ръководителите на ведомството въпреки, че са говорили, че се работи и се пречупва гръбнакът на престъпността, коефициентът на полезно действие на СРС-тата е нисък и едва 3% тях, стават веществени доказателства.

„Защо? Значи за нещо друго! Вие ще наливате ли пари в едно предприятие, което да произвежда такъв нисък процент на продукция?! Никой по света не поддържа, ето за това трябва да отговори Цветан Цветанов”, заяви полицаят. Именно затова той посочи, че се допуска, че голяма част са отивали не по предназначение на делата, а по някаква целесъобразност.

„Затова аз твърдя, че в рамките на подписа на неговото разрешение са извършени множество спекулации. Такива, каквито твърди и сигналът на Станишев, което се доказва от множеството телефони на хора, които нямат нищо общо с престъпната дейност, които присъстват в документите и разрешенията”, каза още генералът.