/ БГНЕС
Над 200 фалшиви ТЕЛК решения са издадени само за четири месеца чрез разбитата схема във Варна, обяви директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Най-големите суми в схемата взимали двамата братя с българско и сирийско гражданство, които са били посредници.

„Най-слабо заплатеното звено от цялата схема са лекарите. Сумите се разпределят по цялата верига и най-големите са намерени в посредниците”, поясни Спиридонов.

ТЕЛК далаверата във Варна: 1,7 млн. лева, открити в банкови касети (СНИМКИ/ВИДЕО)

В рамките на делото ще стане ясно какви точно суми е получавал всеки в схемата. Според него ще има и още обвиняеми.

„Има лица, които дори не са стигали до лекарите и те са разпитани. Има замесени най-различни специалисти”, каза още Ивайло Спиридонов пред БТВ.

Той уточни, че 90% от клиентите са турско говорящи, а изрично условие е било да не се работи с роми.

Задържаните при акцията за ТЕЛК-ове във Варна излизат от ареста

Специализираният наказателен съд не уважи искането на прокуратура за задържането под стража на шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения във Варна. Четирима от тях бяха освободени незабавно, а двамата братя сирийци остават под домашен арест.  

Ивайло Спиридонов коментира и делото срещу Димитър Желязков.

Гледат мярката за неотклонение на Митьо Очите

„Не сме установили участие на служители на МВР или политици в групата, за която той е изправен пред съда”, коментира главният комисар.

Той е на мнение, че обвиненията срещу него ще издържат в съда, защото са събрани много факти, които говорят за организирана престъпна група.

На въпрос какво е правил Бенчо Бенчев в Турция с него, Спиридонов заяви, че не са засичани по-особени контакти между тях.
бТВ