В полунощ българско време, между 49-я и 50-я ден от своето плаване научно-изследователския кораб “Св. Св. Кирил и Методий” акостира в Южния залив на остров Ливингстън и българската антарктическа база “Св. Климент Охридски”, научи NOVA

БТА

Това е събитие мечта за поколения антарктици. То стана възможно благодарение усилията на Българския антарктически институт и лично на проф. Христо Пимпирев, както и Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” и адмирал Боян Медникаров. 

БТА

Полярната ни мисия има амбициозни научни цели - строеж на лаборатория и проучвания на щетите от глобалното затопляне и замърсяването на планетата.

Две гайди огласиха залива Емона пред българската база на остров Ливингстън, съобщи БНТ. Величествената гледка на ледения залив предизвикаха гайдите на Марчо Паунов от логистичния екип на антарктическата експедиция и Жельо Митев - механик на кораба, които изпълниха родопски песни и добруджанска ръченица.

,  
БТА

От своя страна островът посрещна научноизследователския кораб с ниска облачност, която придаде причудливи картини на върхове и ледници.

БТА

Веднага след като пусна котва екипажът започна да разтоварва провизии и апаратура - така очаквани от нашата и от испанската база. Работата продължи до късно през нощта.

БТА

Така 2 години и половина след закупуването на кораба за целите на антарктическите експедиции и военноморското училище във Варна той стигна до своята полярна цел - остров Ливингстън.

БТА

NOVA, БНТ