Предоставяме на Украйна военна помощ, която ще помогне за защитата от дронове на украинските градове. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” председателят на Комисията по отбрана в НС Христо Гаджев. 

Той коментира и излъчването в социалните медии от депутати от ПГ на БСП на закритото заседание на НС. "Заседанието на НС за военната помощ за Украйна беше закрито, защото приложенията към  Проекта за решение към ратификацията са с гриф „класифицирана информация”.

Депутатите решиха да окажем военна помощ на Украйна


В комисия разглеждахме приложенията в детайли. Това беше логиката и на заседанието, но се оказа, че депутатите в зала нямат намерение да обсъждат по същество предложенията, които са на вниманието на парламента и решиха да направят сценка. Затова и впоследствие заседанието беше открито".   

„Това беше изключително безотговорно от колегите, които излъчваха закрито заседание, в нарушение на всички правила.  имаше от други ПГ депутати, които бяха против подобно нещо, защото искаха да обсъждат по същество приложенията, но не можаха да се изкажат, защото заседанието се излъчваше онлайн”, подчерта той.

Според Гаджев решението да дадем оръжие на Украйна е закъсняло.

„Повечето страни от ЕС и страни от НАТО вече предоставят помощ на Украйна, защото тя е жертва на агресия. Терминът, че небето над България остава защитено, след решението да предоставим оръжия на Киев, означава, че не сме дали оръжия, които биха намалили българските способности да защитаваме и териториалната цялост и въздушното пространство над България”, подчерта той.

Депутатът беше категоричен, че не предоставяме военна помощ, за да „правим мили очи пред други страни и това не е начин да се покажем пред нашите съюзници и партньори”. „Правим го, защото трябва да подпомогнем страната на жертвата. Ние предоставяме оръжия, които ще подпомогнат защитата от дронове на украинските градове. Това е нещо от изключителна важност за тях”.
NOVA