Габровец жертва на криминална трансплантация
Габровец жертва на криминална трансплантация / netinfo

Органите на 37-годишен габровец са взети за трансплантация в испанска болница без съгласието и знанието на близките. Най-вероятно се касае за криминална експлантация е заключението на съдебния лекар от габровската областна болница Янко Колев.

Габровецът Атанас Предов е работил от четири години в Испания. В средата на миналия месец е починал в град Паленсия. Преди 10 дни тялото му е докарано в България. Според придружаващите документи мъжът е умрял от алкохолно отравяне с метанол и е извършена аутопсия в испанска болница.

Близки на габровеца се усъмняват в достоверността на посочената причина за смъртта и настояват за нова аутопсия в областната болница. След нейното извършване се установява липсата на двата бъбрека и роговиците на очите.

За случая е сезирана окръжна прокуратура. Назначена е четворна аутопсия с участието на специалист по трансплантация на бъбреци. Заключението е, че органите са взети по прецизен хирургичен начин, вероятно докато е бил жив.

Медиците установяват несъответствия между алкохолното отравяне и вземането на бъбреците. Липсват категорични данни за причините за смъртта, както и за извършена аутопсия в Испания. Предстоят допълнителни изследвания, като официално лекарското заключение ще бъде представено в прокуратурата в средата на януари.

Оттам съобщиха за Дарик, че вече са работили преди около година по подобен случай. При него млад габровец е починал след катастрофа в Испания. Тогава е липсвало сърцето му. Образуваното дело е спряно, тъй като се изчаква отговор на съдебна поръчка до испанските власти.

Други новини от Габрово