/ БТА
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министър председателят акад. Николай Денков участват в редовния петъчен парламентарен контрол.

Тя коментира темата Шенген.

"По време на преговорите не са обсъждани каквито и да е било цифри, още по-малко тези, които изкуствено създават страхове, появявайки се в публичното пространство. Това, което България е заявила по време на преговорите е, че ние ще спазваме своите задължения, свързани с Дъблинското споразумение. България се справя блестящо със своите задачи, свързани с опазването на границата", посочи Мария Габриел.

"За мен като външен министър е важно да бъдем добре подготвени за 31 март", допълни тя. "Нашите консулски служби ще бъдат готови, България ще издава шенгенски визи и вярвам, че това е голямото предизвикателство, към което трябва да се концентрираме", заяви Габриел.

Вицепремиерът отговаря на два въпроса, от Костадин Костадинов, лидерът на “Възраждане” относно забавено финансиране на проект за "изграждане на нова спортна зала на гимназия в гр. Тараклия" и "довършване на хранителен блок в теоретичния лицей в с. Твърдица, район Тараклия", и на един въпрос от Иван Ченчев от БСП относно финансирането на Програма “Българска помощ за развитие и хуманитарна помощ”.

Министърът на финансите Асен Василев пък ще отговаря на четири въпроса - относно сигнал за злоупотреби от страна на ръководството на Агенция "Митници", относно финансиране на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерски съвет и др.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пък ще отговаря за приетите условия по бъдещото ни присъединяване към Шенген.

Останалите министри, които ще участват в контрола са министърът на здравеопазването Христо Хинков, който ще отговаря за проблема с разпространението и употребата на райски газ от деца, на втори въпрос относно оборудване на новопридобития от България медицински хеликоптер, както и ще отговаря на въпроси, свързани със сградата на бившия АГ-комплекс на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Министърът на културата Кръстю Кръстев ще отговаря на осем въпроса, част от които свързани с възможностите за финансиране на проекти на читалищата в страната със средства от централния бюджет или с такива от ЕС, както и на въпрос, свързан с бюджета на Културно-информационен център на България в гр. Скопие.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на земеделието Кирил Вътев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, спортният министър Димитър Илиев и министърът на образованието Галин Цоков също ще бъдат изслушани по време на контрола.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС