/ Георги Димитров
Темата за правата на жените ще бъде от изключителна важност, коментира тя
България ще се отнесе към белгийското председателство с отговорност – да бъде конструктивна по теми, които са важни за страната, но важни и за европейското единство и европейската сила, и амбиция, защото България има опит в определени области, които ще дадат добавена стойност на тези европейски амбиции да се реализират по-бързо и да носят полза на всички граждани. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на Конференция за началото на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Мария Габриел  Конференция за началото на белгийското председателство
Георги Димитров

Мария Габриел  Конференция за началото на белгийското председателство
Георги Димитров

Белгия пое от 1 януари за 13-и път председателството на Съвета на ЕС. Много ясно беше написано в последното споразумение, което имахме по време на испанското председателство, че през 2024 г. трябва да бъдем способни да фиксираме датата за премахването на проверките на сухопътните граници, обясни министърът. Всички можем да спечелим, ако Шенген е добре функциониращ, добави тя.

Белгия поема председателството на Съвета на ЕС

По думите ѝ отстояването на върховенството на закона и демокрация е крайъгълен камък за правителството и България ще остане много силно ангажирана с тази тема. Не бива да приемаме демокрацията за даденост, смята Габриел.

Темата за правата на жените ще бъде от изключителна важност. България е шампион в Европа по отношение на брой жени в информационни и комуникационни технологии. Имаме още какво да направим в определени сфери, коментира вицепремиерът.

България ще продължи да подкрепя Украйна, докато е необходимо, заяви още Мария Габриел. Според нея, борейки се за Украйна, защитаваме ценностите на ЕС и сигурността ни.

Ще очаквам дебата, свързан с бъдещето на Европа и разширяването. За разширяването трябва да продължим да изпращаме политически сигнал, че мястото на тези държави е в Европа и ако Европа не е там, други ще бъдат, посочи Габриел. 
Николай Трифонов/БТА