Френският посланик и медиците от Либия обсъдиха първата им година на свобода
Френският посланик и медиците от Либия обсъдиха първата им година на свобода / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Посланикът на Франция Етиен дьо Посен покани на обяд в резиденцията си българските медици, които преди година бяха освободени от Либия. „Това е една приятелска среща, с която искам да отбележим годишнината от тяхното завръщане у дома”, каза френският посланик преди началото на срещата. На обяда не присъства само медицинската сестра Валя Червенякша, която заяви в предаването „Кой говори” на Дарик радио, че няма финансовата възможност да дойде до София.

Повече от 2 часа медиците са обсъждали с френския посланик първата си година на свобода, разказа пред Дарик радио Валентина Сиропуло: Попадаш сред хора, сред които се чувстваш добре. Неизмерима и огромна е разликата между българските и чуждестранните политици. Много сме далече от европейската дипломация.

С френския посланик медиците са стигнали до извода, че казусът на вече свободната Ингрид Бетанкур, която в продължение на 6 години бе държава в плен от Революционните въоръжени сили на Колумбия, е по-лесен от техния.

Въпросът дали ако медиците бяха французи, Франция щеше да е направила повече за тях, отколкото България, бе дипломатично отклонен от Етиен дьо Понсен. Френският посланик отговори, че годишнината не е подходящ момент да се правят сравнения и заяви, че всеки един от медиците ни е храбър, намерил е своя път и се оправя така, както умеят българите.