Франц-Херман Брюнер: Най-слабото място продължава да е съдът
Франц-Херман Брюнер: Най-слабото място продължава да е съдът / снимка: БГНЕС

Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер поиска съдебни санкции за измамите с европейски средства в България, както и възстановяване на незаконно получените пари. Брюнер представи в Брюксел отчета на Европейската служба за борба с измамите за миналата година, а непосредствено преди това разпространи кратко изявление за България.

"В България ОЛАФ широко се възприема като орган за защита на финансовите средства на Европейския съюз. Наистина, полагаме специални усилия за подобряване на положението в страната, не само чрез водените от нас разследвания, но и чрез активни консултации с българските власти. Необходимо е да видим ясни и осезаеми резултати от борбата с измамите и корупцията в България - както в областта на съдебните процедури, така и по отношение на възстановяването на средства, придобити с измами и корупция", пише в изявлението.  

Брюнер уточни, че в България има решени случаи в борбата с корупцията, но те са маловажни и не те са големите, довели до спирането на средства за страната ни. „Тези случаи все още са висящи, а участниците в тях продължават да се разхождат наоколо. Това е повод за тревога и недоволство сред нас - че нищо не се случва по отношение на тези широко известни случаи", подчерта генералният директор на ОЛАФ.

"Когато започнахме работа с България, бих казал, че чашата бе наполовина празна. Сега чашата е наполовина пълна. Станаха промени, особено в администрацията, която се промени много, а вицепремиерът Плугчиева положи големи усилия за тези промени. Но остава да бъде извървян дълъг път. Най-слабото място продължава да е не преследването на измамите и нарушенията, а съдът. Все още очакваме приключването на някои дела", изтъкна той.

Това, което притеснява службата за борба с измамите, е силното политизиране на администрацията в страната ни. "Ситуацията, която заварихме и която продължава да съществува, е на силно политизиране. Когато в администрацията има шеф на една служба и шестима негови заместници, свързани с отделни политически партии, трудно е да се приеме, че това е добра администрация. Има промени, но има нужда също от намаляване на политическото влияние върху администрацията", подчерта Франц-Херман Брюнер. (vesti.bg)