Фериботи поеха трафика от Дунав мост
Фериботи поеха трафика от Дунав мост / снимка: DarikNews.bg
Фериботи поеха трафика от Дунав мост
63253
Фериботи поеха трафика от Дунав мост
  • Фериботи поеха трафика от Дунав мост

Камиони и тирове преминават спокойно с фериботите през Оряхово, Видин и Никопол. Това обяви за Дарик изпълнителният директор на фериботен комплекс „Оряхово" Добри Радев. Той добави, че няма проблем с преминаването на камионите и курсове има на всеки час.

Според Радев капацитетът на ферибот Оряхово е 18-20 ТИР-а на курс. По думите му на Свищов капацитетът на ферибота за превозване на тежкотоварни автомобили е 5 камиона, затова там биха могли да се образуват опашки и задръствания.

Добри Радев каза още, че имат готовност да работят на пълен капацитет и могат да обслужат до 350 камиона на денонощие: „При нас няма никакъв проблем. Работим непрекъснато. Имаме платформа, която товари по 18-20 ТИР-а. Имаме свободен капацитет. През вчерашния ден са преминали 240 ТИР-а в двете посоки напълно спокойно, без напрежение. И фериботът при Никопол може да се използва. По мои наблюдения спокойно 350 камиона, в една посока, можем да обработим за 24 часа".

Според Радев камионите трябва да се насочват към фериботите Видин-Калафат и Оряхово-Бекет, тъй като капацитетът им е по-голям за разлика от този на Свищов-Зимнич и няма да се образуват опашки: „За вчера е имало слухове, че Оряхово и Никопол са били залети и поради тази причина трябвало да се ходи на Свищов. А те въобще нямат капацитет, работят само през светлата част на деня. Румънският ферибот, който използват там, може да превозва по 4-5 камиона".

По думите на Добри Радев не е имало напрежение на фериботен комплекс Оряхово-Бекет както от българска, така и от румънската страна.