Най-ниски годишни темпове на нарастване на потребителските цени в ЕС през декември са регистрирали в Испания - 5,5%
Инфлацията в Европейския съюз е спаднала до 10,4 на сто през декември 2022 г. от 11,1 на сто, отбелязани през ноември, същевременно в еврозоната инфлацията се е забавила до 9,2 на сто спрямо 10,1 на сто през ноември. Това показват най-новите данни за изменението на Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на европейската статистическа служба Евростат.

На месечна база през декември инфлацията е била с 0,2 на сто по-ниска в ЕС и с 0,4 на сто в еврозоната.

НСИ: Годишната инфлация в България е 16.9%


В България темпът на изменение на потребителските цени според ХИПЦ е запазил стойностите си през декември – 14,3 на сто на годишна основа. Така годишната инфлация в страната ни е останала без промяна през последния месец на 2022 г., докато през октомври и ноември намаляваше. По методологията на НСИ, която се различава по тежестта на отделните компоненти, българската инфлация за декември беше 16,9 на сто, също оставайки на нивото си от предходния месец.

През декември в сравнение с ноември инфлацията в България се е увеличавала с 0,8 на сто, след като през ноември, отново на месечна база, наддаде с 0,6 на сто.

Най-ниски годишни темпове на нарастване на потребителските цени в ЕС през декември са регистрирали в Испания (5,5 на сто), Люксембург (6,2 на сто) и Франция (6,7 на сто). Най-високи са годишните темпове в Унгария (25 на сто), Латвия (20,7 на сто) и Литва (20 на сто).

В сравнение с ноември през декември годишната инфлация е спаднала в двадесет и две държави членки, останала е стабилна в две и се е повишила в други три.
През декември най-голям принос за годишната инфлация в еврозоната са имали секторите "храни, алкохол и тютюн" (+2,88 процентни пункта - п.п.), "енергията" (+2,79 п.п.), "услуги" (+1,83 п.п.) и "неенергийни промишлени стоки" (+1,70 п.п.).
 
Илиян Цвейн/БТА