Евроинтеграцията е „двигател” на реформите в страните в Югоизточна Европа
Евроинтеграцията е „двигател” на реформите в страните в Югоизточна Европа / снимка: Пресцентър на президента

Интеграцията на Балканите в Европейския съюз е от стратегическо значение за България, която категорично подкрепя реализацията на европейската перспектива на Сърбия, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща със сръбския премиер Ивица Дачич, който е на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът Плевнелиев е посочил, че страната ни ще работи за това предприсъединителните преговори между Белград и Брюксел да започнат възможно най-скоро. Той е подчертал, че европейската интеграция е исторически избор за държавите от Югоизточна Европа и представлява „двигателя” на реформите в тях.

Обща е била позицията, че активният политически диалог на всички равнища между България и Сърбия през последните години трябва да бъде използван за внасянето на повече прагматизъм в двустранните отношения и за насърчаването на връзките на бизнеса от двете страни. Като общ приоритет е бил посочен изграждането на съвременна транспортна инфраструктура и енергийната диверсификация.

Постигането на „повече свързаност” ще увеличи не само двустранния стокообмен, но и чуждестранните инвестиции в региона на Югоизточна Европа, са подчертали Росен Плевнелиев и Ивица Дачич. През пролетта на 2014 г. предстои двете страни да бъдат свързани и чрез преки въздушни линии - София-Белград и Варна-Белград. България и Сърбия ще продължат да надграждат доброто си сътрудничество в сферата на отбраната, е било отбелязано още на срещата.

Държавният глава е припомнил ефективното взаимодействие на части от противовъздушната отбрана на двете страни по време на съвместното им учение в Шабла през есента на тази година.

Президентът Плевнелиев е изразил удовлетворението си по отношение на постигнатия напредък в съгласуването на проекта на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство. Според него двете държави имат потенциал да постигнат бързо съгласие за подписването на споразумение, което да даде нов тласък в развитието на добросъседските отношения.

Държавният глава е изразил и очакването си проблемите на българското национално малцинство в Сърбия, свързани с обучението по български език, да бъдат решени в скоро време, а премиерът Дачич е заявил готовността на Сърбия за намиране на положително решение на този въпрос.