Етичната комисия на ВСС се самосезира след интервю на прокурор Светлозар Костов
Етичната комисия на ВСС се самосезира след интервю на прокурор Светлозар Костов / БГНЕС
Етичната комисия на ВСС се самосезира след интервю на прокурор Светлозар Костов
67538
Етичната комисия на ВСС се самосезира след интервю на прокурор Светлозар Костов
  • Етичната комисия на ВСС се самосезира след интервю на прокурор Светлозар Костов

Съществува вероятност Висшият съдебен съвет да започне дисциплинарно производство срещу шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов. В телевизионно интервю Костоя обяви, че срещу него са били впрегнати много лобита и интереси.

Изказванията му са накарали Етичната комисия към ВСС да се самосезира. Според председателя на комисията Ясен Тодоров Костов е нарушил Етичния кодекс на магистратите.

Думите на Костов бяха отправени по повод абсолютния му провал на конкурса за ръководител на апелативната спецпрокуратура, когато той получи нулева подкрепа от ВСС. Костов, който гледа мегаделото „Октопод", определи конкурса като нечестен и хвърли вината върху председателя на етичната комисия Ясен Тодоров, който според него е действал предубедено.

Тодоров обясни, че целта не е била Костов да се неглижира и кандидатурата му не е била саботирана: „В комисията не е взето решение за това дали има нарушения на етични правила, дали е налице оронване на престижа на съдебната власт. В рамките на изминалата седмица ние се опитахме да съберем данни относно фактите, които прокурор Костов изложи", заяви Ясен Тодоров.

Той определи упреците на Светлозар Костов за напълно неоснователни: „Моето мнение е, че има уронване на престижа. Това е лично мое мнение. Аз считам, че Костов, в своето интервю, се опитва да прави внушения и тези внушения почиват на неверни факти. Аз днес съобщих фактите. След като фактите не са верни и основата не е здрава, считаме, че нагоре къщата не е добре построена. Това ще бъде обсъдено, може би, на следващото заседание на комисията. Стигаме до извода, че има проблем в специализираната прокуратура и Висшият съдебен съвет ще трябва да вземе отношение, не може да остави този въпрос висящ по никакъв начин, не може да бъде споделено становището, че ВСС е против специализираните прокуратури".

Етичната комисия на ВСС се самосезира след интервю на прокурор Светлозар Костов
netinfo

На следващите 2 заседания на комисията ще бъде обсъдено дали срещу Костов да бъде започната дисциплинарка. Преди дни подчинени на Костов спецпрокурори изпратиха писмо до ВСС, в което казват, че не са съгласни с думите на шефа им и настояват спрямо него да бъдат взети мерки.