Есента дойде, температурите остават ниски
Есента дойде, температурите остават ниски / cнимкa: Sofia Photo Agency

Настъпилото застудяване е трайно, като в близките десетина дни температурите у нас ще останат ниски. Максималните стойности ще бъдат между 7 и 12 градуса, а минималните - от минус 1 до четири градуса, съобщи за БТА дежурният синоптик в Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ-БАН) Мартин Иванов. Той отбеляза, че първите слани вероятно ще паднат в четвъртък сутринта.

Синоптикът прогнозира, че в близките десетина дни сняг няма да има в равнините, но в планините ще има снеговалежи. По високите части на планините - на над 2000 метра надморска височина, се очаква в петък да вали сняг. Това не е първият сняг, който пада от началото на тази есен по планинските върхове, там сняг вече преваля един път, уточни Иванов.

По думите му снеговалежи не се очакват на местата с до 500-600 м надморска височина за предстоящите десет дни.

Метеорологът коментира, че топлото време с почти летни температури от последната седмица не е прецедент за октомври, подобни температури е имало и в предишни години. Голямата температурна разлика във времето до понеделник, в сравнение с предстоящите ниски температури, също не е необичайна, каза дежурният синоптик.

В сряда температурите малко ще се повишат, но в четвъртък, петък и събота отново ще има понижение с 10-12 градуса, съобщи директорът на НИМХ-БАН Константин Цанков. По думите му това се дължи на няколкото поредни циклона, които ще навлязат на територията на страната в близките дни.

Подробности четете на Vremeto.bg