Емил Радев
Емил Радев / Пресцентър ГЕРБ/ЕНП
ЕНП настоява цифровото зелено удостоверение, с което Европейската комисия предлага да се улесни безопасното свободно движение на гражданите в ЕС по време на пандемията, да може да се издава и за преболедувалите на крак COVID-19, с налични антитела. Това информира на брифинг, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Предложението на ЕК на този етап предвижда удостоверението да доказва, че дадено лице е било ваксинирано, че е получило отрицателен тест за COVID-19 или е преболедувало вируса след положителен резултат от PCR тест или положителен бърз антигенен тест. Предстои в сряда Европейският парламент да се произнесе дали да бъдат включени и хората с тест за наличие на антитела, въз основа на какви лабораторни изследвания ще се издават удостоверенията, какви срокове ще важат за отделните случаи и пр.

Обмислят се всякакви възможни варианти за облекчено влизане на туристите в страната

ЕК предвижда максималният период на удостоверенията за преболедувалите да е 180 дни, но окончателните разпоредби ще са ясни след приключване на тристранните преговори, е обяснил Емил Радев. Очаква се при задвижената ускорена процедура финалните текстове да бъдат приети през юни, за да може цифровото зелено удостоверение да влезе в сила още в началото на летния сезон.

Според предложението на ЕК за ваксинираните граждани на ЕС държавите членки ще бъдат задължени да приемат ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, като в същото време на национално ниво ще имат свобода да приемат и други ваксини, посочи той.

Удостоверенията ще могат да се издават от болница, лаборатория или здравен орган, който разполага със свой собствен цифров ключ за подпис. ЕК пък ще създаде портал, през който всички подписи, съхранявани в сигурна база данни в държавите-членки, да могат да бъдат проверявани, уточни Радев.