„Досега не е извършен оглед на местопроизшествието. Поканихме външни експерти, които имат опит в подобни катастрофи с газообразни вещества. Двама от тях успяха в понеделник да направят оглед. Според тях инфраструктурата е в отчайващо състояние, има проблеми със стрелки, с прелеза. Имат един куп въпроси по отношение на закрепващите елементи".

Това заяви пред NOVA Станко Станков, собственик на фирмата „Булмаркет", превозвала взривилите се в Хитрино цистерни.

Външни хора опитват да влязат и да влияят на пожарникарите в Хитрино (ВИДЕО)

„На всички ни е известно, че железопътният път в България не е в цветущо положение. Има един куп произшествия, които са станали поради тази причина", допълни той.

По думите му машинистите са разказали, че не са превишили скоростта. Предстои скоро да излязат резултатите от проверката на черната кутия, която да покаже с каква скорост са карали. Станков не изключи хипотезата за превишена скорост.

Започва изтеглянето на цистерните от Хитрино

На въпрос дали фирмата със застраховката на бизнеса ще помогне на хората, които са изгубили домовете си, той заяви, че още в неделя е предложил помощ на кмета на Хитрино.

„Досега нямам отговор от него. Ние най-вероятно ще изпратим пари през Червения кръст, за да отидат там, където трябва. Имаме застраховка „Гражданска отговорност" и сме готови да покрием всички щети, след като бъдат оценени", заяви собственикът на „Булмаркет".

Източник: nova.bg