/ iStock/Getty Images
Ваксинацията дава свобода и ни връща човешката близост. Около това се обединиха експерти в рамките на дискусията "Открито за ваксините: за науката, доверието и свободата на избор", организирана от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и част от кампанията "Здрави заедно", предаде БТА.

Ако достигнем ваксиниране до 70-80 процента, разпространението на COVID-19 ще е драматично понижено, обясни д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините. По думите му вирусът ще остане в популацията, но при висока степен на ваксиниране той вече няма да представлява проблем за хората.

"Вирусите мутират само в тялото ни, затова колкото по-малко хора са болни, толкова по-малко мутации ще има. Достигнем ли добри нива на ваксинация ще можем спокойно да живеем без особени притеснения", подчерта той.

Ангелов обяви какви ще са мерките по празниците (ВИДЕО)

По отношение на ваксинацията на бременни жени д-р Илиев обясни, че препоръката на Световната здравна организация (СЗО) и на Европейската агенция по лекарствата е да става във втория или третия триместър на бременността. Изследванията досега не показват, че ваксините могат да намалят шансовете за забременяване, посочи той.

Трябва да се подготвим за маратон, който ще продължи няколко години, каза доц. Михаил Околийски от СЗО. По думите му ваксините са решаващо оръжие, което ще помогне за спечелването на битката с пандемията. Броят на новозаразените се увеличава, въпреки хода на ваксинацията, посочи той и допълни, че вероятно това е следствие намаляване на вниманието у хората и небрежността към мерките. Трябва да се въоръжим с търпение и компетентност, подчерта той.

България въвежда ваксинационен сертификат за влизане в страната

Всеки трети, който се е сблъскал с COVID-19, в рамките на 6 месеца след болестта развива депресивни или тревожни състояния, заяви доц. Околийски. По думите му тези феномени не са адресирани от българските здравни власти и не се взимат мерки за това.

Експертите в дискусията отбелязаха погрешната комуникация от страна на властите като една от причините за ниско доверие в институциите. Според тях има необходимост от адекватна кампания за ползата от ваксините. Ваксините ни връщат от дистанцията към близостта и от страха от неизвестното към предпазване и сигурност, смята психотерапевтът проф. Орлин Тодоров.
БТА