/ / iStock/Getty Images
Специалисти от руското министерство на извънредните ситуации съветват след покупка плодовете и зеленчуците да бъдат накиснати във вода 10 - 15 минути за профилактика срещу разпространението на новия коронавирус, съобщи ТАСС.

Първо продуктите трябва да бъдат старателно измити, след това накиснати във вода, а накрая добре изплакнати. Това препоръчват специалисти от Всерусийския научно-изследователски институт по проблемите на гражданската отбрана и извънредните ситуации към министерството.
 

миене зеленчуци
iStock/Getty Images



Специалистите съветват да се използват неутрални миещи препарати, които след това да бъдат изплакнати старателно.

Полезни съвети: Как да намалим риска от коронавирус в офиса и дома

От института напомнят, че веднага след прибиране у дома трябва да измием ръцете си и чак след това да разпределяме покупките.
 

зеленчуци
iStock/Getty Images


"Продуктите в твърда опаковка - пластмасова, метална или стъклена, трябва да бъдат измити със сапун", съветват специалистите. Преди изваждането им трябва да бъде измит и плотът, който се използва.
 

Плодове
iStock/Getty Images


Специалистите съветват също редовно да се дезинфекцират масите, дръжките на вратите, столовете и различни устройства с битови препарати, които също убиват вирусите. 
БТА